Monday, August 22, 2011

Iedereen een limo


Is dit hetzelfde verhaal als Polen? Mensen die hun dromen proberen waar te maken, en proberen te profiteren van de voordelen van het kapitalisme?

Gedeeltelijk lijkt dat inderdaad wel te kloppen, maar in St Petersburg heb ik soms het gevoel dat ze er nog een schepje bovenop doen. Enkele zaken die in Belgie totaal fout zijn, maar hier doodnormaal: met je opzichtige 4x4 door de stad scheuren, roken op restaurant, veel te sexy gekleed gaan waardoor je letterlijk met de billen bloot op straat loopt, je laten rondrijen in een limo, `s morgens al serieus aangeschoten op straat rondlopen.

Maar er is ook een ander Rusland. Op het platteland merk je dat er veel landbouwgrond niet meer gebruikt wordt omdat de kolchozen werden gesloten. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen geen werk meer hebben en in totale armoede leven. Langs de andere kant is er door de consumptiedrang een stijgende vraag naar voedsel. Het niet meer gebruiken van de landbouwgronden lijkt op termijn een serieus voedselprobleem te veroorzaken.

1 comment:

Wim said...

Die auto is niet verkeerd, onze stad is verkeerd. Je kan daar niet mee parkeren in de Thisiusstraat, laat staan de straat indraaien. Blijf toch maar fietsen!